Sinds de ontdekking van goud is de mensheid gefascineerd door het metaal. De glimmende onverwoestbare stof heeft een enorme aantrekkingskracht op ons. In dit artikel leest u 10 interessante weetjes over goud.

  1. Goud kan niet roesten. Dit komt doordat de stof immuun is voor oxidatie. Goud blijft altijd zijn prachtige glans behouden.
  2. De 1933 Double Eagle is de duurste gouden munt ooit. De Amerikaanse 20 dollar munt werd voor maar liefst 6,4 miljoen euro verkocht.
  3. Sinds de ontdekking van goud, 5000 jaar voor het begin van de jaartelling, is er ongeveer 88.000 ton goud gemijnd. In verhouding: dit gewicht staat ongeveer gelijk aan de hoeveelheid staal dat per dag geproduceerd wordt.
  4. Goud werd sinds de ontdekking van het metaal gebruikt als valuta. Eeuwenlang is de waarde van alle diensten en spullen ter wereld bepaald aan de hand van goud.
  5. Goud is afkomstig uit de ruimte: 200 miljoen jaar na het ontstaan van onze planeet is goud door een komeet op aarde terecht gekomen.
  6. In elke kubieke mijl (ongeveer 4 km³) zeewater zit ongeveer 25 ton goud. Wereldwijd is dit ongeveer 10 miljard ton goud. Op dit moment is er nog geen manier gevonden om dit goud uit het water te filteren.
  7. China is de grootste goudconsument van de wereld. Het land koopt ongeveer 30% van het goud dat per jaar over de toonbank gaat, voornamelijk in de vorm van sieraden. India staat op nummer twee. Goud is namelijk een belangrijk onderdeel van de traditionele Indiase bruiloften.
  8. In sommige high-class restaurants wordt eetbaar goud als ingrediënt gebruikt. Goud is namelijk niet giftig zoals de meeste andere metalen. De Frrrozen Haute Chocolate is het duurste toetje ooit. Het ijsje kostte maar liefst 21000 euro!
  9. Goud kan zo dun gemaakt worden, dat een blokje goud van 1 cm uit bijna 80000 velletjes zou kunnen bestaat. Een andere vergelijking: 28 gram goud kan ongeveer 8 kilometer lang gemaakt worden.
  10. Het scheikundige symbool van goud is ‘au.’ Dit symbool is afkomstig van het Latijnse woord ‘aurum,’ dat gloed van de zonsopkomst betekent.

Wilt u uw geliefde of uzelf verwennen met een tijdloos cadeau? Voor een uniek en persoonlijk sieraad van goud kunt u terecht bij Barbara van Schaijk, een Amsterdamse edelsmid met passie.