In de afgelopen jaren is het aantal verkopen van goud enorm gestegen. Vooral in de sieraden- en juwelenbranche heeft deze enorme stijging ook voor meer interesse vanuit het zwarte circuit geleid. Wij geven je drie tests om te benaderen of je over puur goud beschikt.

Test 1: Gebruik een magneet

De makkelijkste test is het gebruik van een sterke magneet. Als je puur goud hebt, dan hoort je goudbaar of juweel niet te bewegen. Constateer je een minieme beweging? Dan beschik je niet over 100% puur goud.

Test 2: De geluidstest

Je kunt de puurheid van jouw goudbaar ook bij benadering testen door middel van geluid. Een goudbaar of een ander goud product tik je tegen een ander stuk metaal aan. Het rinkelende geluid wat je nu hoort, dient zo lang mogelijk aan te houden. Hoe hoger en langer de toon hoe puurder jouw stuk goud is. Gemiddeld gezien hoort een echt stuk goud 1-2 seconden te rinkelen.

Test 3: De afmeting opmeten

In de numanistiek worden goudstaven en gouden munten aangeduid met de term bullion. Bekende bullions zoals specifieke muntstukken hebben een standaard dikte en een standaard diameter. Door deze afmetingen bij uw muntstuk op te meten met een schuifdiameter, herkent u of het om een echt exemplaar gaat. Zo heeft het gouden muntstuk Gold American Eagle BU een dikte van 2,87 millimeter en een diameter van 32,7 millimeter. Wijkt je Gold American Eagle hiervan af? Dan heb je geen echte munt.

Inkoop en verkoop van goud bij gerenommeerde handelaren

De bovenstaande tips helpen u om in te schatten of je over puur goud beschikt. Wil je zeker weten dat je goud echt is of wil je het goud verkopen tegen eerlijke prijzen? Meulen Edelmetaal heeft al meer dan 200 jaar ervaring met goud inkoop en goud verkoop. Zij zijn specialist en weten uit duizenden wat uw oude goud waard is. Je bezoekt ze aan de Polderboskdyk 13-A in Joure, maar ze komen ook kosteloos langs om je goud te taxeren.