Er zijn veel soorten kleding op de markt en niet allemaal zijn ze even milieuvriendelijk of eerlijk geproduceerd. Wat dat precies inhoudt gaan we in deze blog laten zien. Lees daarom snel verder, zodat jij ook kunt bepalen hoe jij een steentje bij kan dragen om de wereld een stukje beter te maken. Lees snel verder en doe je voordeel met deze informatie.

Misstanden

In de wereld van de kledingproductie zijn er veel misstanden aan te wijzen, we hoeven je alleen maar de Indiase naaiateliers in herinnering te roepen, waar mensen overuren draaien en met giftige stoffen werken zonder beschermende kleding, dan je weet precies weer waar we het over hebben. Niet alleen de omstandigheden waarin de kleding geproduceerd wordt, maar ook de uiteindelijke verpakking en verzending laat nog veel kansen voor verbetering onbenut. Het probleem met deze soort productie is dan ook, dat het milieu bijzonder verontreinigd wordt. Daarnaast is er natuurlijk de economische uitbuiting van de mensen daar. Voor een fooi werken ze in hete kledingshops. Gelukkig kan het allemaal ook anders.

Eerlijk en duurzaam

Duurzaam ondernemen en produceren is een kreet die al enige jaren gangbaar is in ondernemersland. Steeds meer bedrijven hechten waarde aan een ecologisch verantwoorde productie. Een eerlijk loon voor mensen in een derdewereldland gekoppeld aan moderne productietechnieken waarbij geen schadelijke stoffen gebruikt worden. Dat zijn de idealen die steeds hoger in het vaandel komen te staan. Toch moeten we hier ook voorzichtig zijn met onszelf niet te idealiseren, want er is nog een lange weg te gaan. De mensen die nu zichzelf etaleren als ecologisch verantwoord, omdat ze geen gloeilamp maar een ledlamp gebruiken boven de eettafel, vliegen nog steeds naar India om daar ‘zichzelf te vinden’. De energie die tijdens het vliegen wordt gebruikt, daarvan kan je bij wijze van spreken een gloeilamp veertig jaar laten branden. Alles in perspectief, zullen we maar zeggen. Natuurlijk is het zeker zo dat we allemaal niet heilig hoeven te zijn, maar waar je wat kunt doen om het leven van mensen beter te maken, laat dat zeker niet na. Daarom raden we je eerlijke kinderkleding aan, want alles begint klein.